Parmakların suda büzüşmesinin bir anlamı varmış

Binghamton Üniversitesi’nden Doçent Guy German’ın Su ve Kırışıklık İlişkisi Üzerine Çalışması

New York’taki Binghamton Üniversitesi’nde görev yapan biyomedikal mühendisliği doçenti Guy German, yaptığı ilginç deneyle dikkat çekiyor. Alman, üç gönüllü ile gerçekleştirdiği deneyde parmaklarını 30 dakika boyunca suda bekletti ve oluşan kırışık desenleri detaylıca inceledi. Şaşırtıcı bir şekilde, 24 saat sonra aynı deneyi tekrarladıklarında benzer desenlerin belirgin bir şekilde tekrarlandığını gözlemlediler.

Alman, suyun deriye nüfuz ederek şişmesinin ve yüzeyin bükülmesinin bu kırışıklıklara neden olduğunu düşündüğünü itiraf ediyor. Ancak, gerçek durumun farklı olduğunu keşfetti. Temel etken, vücudun istemsiz hareketlerinden sorumlu otonom sinir sistemiydi.

Otonom sinir sistemi; nefes alma, göz kırpması, kalp atışı gibi kontrol edilemeyen fonksiyonların yanı sıra kan damarlarının genişleyip daralmasını da düzenler. Alman’a göre, suyun uzun süre ciltte kalması ter bezlerini açar ve suyun cilt dokusuna nüfuz etmesine yol açar. Bu durumda ciltteki tuz seviyesi düşer.

Sinirler, düşen tuz seviyesini beyne iletir ve otonom sinir sistemi, damarları daraltarak bu duruma yanıt verir. Damarların daralmasıyla cildin hacmi azalır ve yüzeyde kırışık desenler oluşur. Alman, bunu “hacmi azalan ancak yüzeyi aynı kalan bir cisim” olarak tanımlıyor, “Kurutulmuş bir üzümün yüzeyinin kırışması gibi.”

Ayrıca, her seferinde benzer şekilde oluşan kırışıklık desenlerinin nedeni, damarların konumunun sabit kalmasıdır. İlginç bir şekilde, sinir hasarı olan kişilerin parmaklarında bu tür kırışıklıkların oluşmadığı da gözlemlenmiştir. Bu durum, otonom sinir sisteminin süreçteki önemini vurgular niteliktedir.

Related Posts

Kapı kilidi arızası Ford’u harekete geçirdi: Popüler modelin üretimi durdu

Ford, elektrikli SUV modeli Mustang Mach-E’nin dünya genelindeki satışlarını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bu karar, araçların kapı kilit sistemindeki önemli bir arızanın tespit edilmesinin ardından alındı. 2021-2025 yılları arasında üretilen 300.000’den fazla Mustang Mach-E’nin bu hatadan etkilenme riski bulunuyor.

Kuzey Denizi’nin sırrı! Dalga devrimi

İskoçya, yenilenebilir enerji alanında dev bir adım atarak dünyanın en büyük dalga tarlası projesini hayata geçirdi. Kuzey Denizi’nin güçlü dalgalarını enerjiye dönüştürmeyi hedefleyen bu iddialı proje, küresel enerji sektöründe çığır açmaya …

Apple, tasarımı baştan aşağı değişen iOS 26’yı tanıttı

Apple, iPhone yazılımında devrim niteliğinde değişiklikler getiren iOS 26 güncellemesini resmen duyurdu. iOS 18’in yerini alan yeni sistem, sadece adlandırma sistemini değil, tasarımı da kökten değiştiriyor. Artık iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS sürümleri aynı numarayla (26) devam edecek.

Gazlı ocaklardaki kanser tehlikesi

Yayınlanan yeni bir araştırma, gazlı ocaklar tarafından salınan benzen gazının kanser riskini arttıracak ölçüde olduğunu ortaya koydu. Üstelik bu risk çocuklarda daha yüksek.

Kumdan silikon, silikondan çip, çipten işlemci, işlemciden bilgisayara: Karşınızda YAPAY ZEKA

Bugünkü konumuz yapay zekâ. Ama öncesinde kısaca proteinlerden bahsetmem gerekiyor. Daha doğrusu, proteinlerin üç boyutlu şekillerinden…

Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin: “Daha iyi sonuçlar için yapay zekayı tehdit edelim”

ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarına bir işlem yaptırırken nasıl davranıyorsunuz? Daha önce ortaya çıkan bir araştırma kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun bu konuda kibar davrandığını ortaya koymuştu. Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin’in yeni önerisi ise yapay zeka modellerine kibarca hitap eden kullanıcıları şaşırtabilir. Çünkü Google’ın kurucu ortağı, yapay zeka modellerini tehdit etmenin daha iyi sonuçlar verdiğini iddia ediyor.