Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başlıyor: Engellilere Yüzde 20 İndirim ve Havuz Sistemi!

“`html

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik sigortası alanında önemli yenilikler gerçekleştirdi. Engelli bireyler için sigorta primlerinde indirim uygulanacak; ayrıca sigorta poliçelerinin iptali durumunda geri ödenmesi gereken ücretler netleştirilecek. 2025 yılı itibarıyla, trafik sigortası primlerine %5 ila %10 arasında artış yapılması planlanıyor. Ek olarak, yeni yıl ile birlikte sigorta şirketleri arasında yeni bir ‘havuz sistemi’ devreye alınacak. Bu yeniliklerden bazıları 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemelerle SEDDK, trafik sigortası yapılandırmasında köklü değişiklikler gerçekleştirdi. Bu düzenlemeler, sigorta primlerinden iptallere kadar geniş bir alanı kapsıyor.

Öne çıkan yeniliklerden biri, engelli bireyler için belirlenen %20’lik trafik sigortası prim indirimi. Engelli kimlik kartı sahibi ve Ulusal Engelli Veri Sistemi’nde kayıtlı bireyler bu avantajdan yararlanabilecekler.

Diğer önemli bir düzenleme ise sigorta poliçesinin iptali ile alakalı. 1 Ocak 2025’ten itibaren poliçenizi iptal ettiğinizde, sigorta şirketine ödemeniz gereken tutar asgari ücretin %2’sinden az olmayacak. Ayrıca, sigorta acentelerinin komisyonu poliçenin %80’i kadar belirlenecek.

Trafik sigortası primleri de değişiklik gösterecek. 2024 Aralık ayına bakıldığında, 2025 yılında belirli araç gruplarındaki primlerin %5 ila %10 oranında artacağı öngörülüyor.

Son olarak, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek olan ‘havuz sistemi’, sigorta şirketleri arasındaki prim ve hasar paylaşımını değiştirecek. Bu sistemde, prim ve hasarların %50’si eşit olarak dağıtılırken, kalan %50 her şirketin son üç yıldaki trafik sigortası primlerine göre paylaştırılacak.

İşte Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik:

‘MADDE 1- Yönetmeliğin 4’üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

“(10) Kurum, 12/5/2023 tarihinde yayınlanan Engelli Bireylere Kimlik Kartı Verilmesine ve Ulusal Engelli Veri Sistemi Oluşturulmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde Ulusal Engelli Veri Sisteminde kayıtlı bireyler için düzenlenecek sigorta sözleşmelerinin primlerinde %20’ye kadar indirim uygulaması getirebilir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 11’inci maddesinin ilk fıkrasının üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin geçici 9’uncu maddesi aşağıdaki şekilde güncellenmiştir:

“GEÇİCİ MADDE 9- (1) Sigorta poliçesinin ilgili yasal düzenlemelere göre sona ermesi halinde, sigorta şirketine tahakkuk eden prim, poliçenin sonlandığı tarihte geçerli olan aylık brüt asgari ücretin %2’sinden az olamaz. Bu tutarın %80’i acente komisyonu olarak hesap edilir. Hesaplamada çıkan küsuratlar, bir üst tam sayıya yuvarlanır.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin geçici 11’inci maddesinin ikinci fıkrasına ekleme yapılmış ve mevcut dördüncü cümlesi değiştirilmiştir:

“Hasar maliyet endeksi değişim oranı sıfırdan düşükse, bu oran sıfır olarak kabul edilir.”

“Kurul; hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer faktörlere göre 2024 yılı için belirlenen artış oranını sıfıra kadar düşürme veya iki katına kadar artırma, ayrıca araç gruplarına göre ilave %2 artış yapma yetkisine sahiptir.”

“(16) 1/1/2025 tarihinden itibaren geçerli azami primler, 2024 Aralık ayındaki azami primlere; taksi, minibüs (sürücü dahil 10-17 koltuk), otobüs (sürücü dahil 18-30 koltuk), otobüs (sürücü dahil 31 ve üstü koltuk), kamyon ve çekici araç gruplarında %10, diğer araç gruplarında %5 eklenecek şekilde uygulanacaktır.”

MADDE 5- Yönetmeliğin ekinde bulunan Tablo 13 ve Tablo 14 değişikliklere uğramış ve yeni tablolar eklenmiştir. Mevcut Tablo 16’den sonra gelen “Tablo 9, 10/A, 11 ve 15 için dipnotlar” ifadesi “Tablo 9, 10/A, 11, 15 ve 17 için dipnotlar” şeklinde güncellenmiştir.

MADDE 6- Yönetmeliğin Ek-4’ünün 1. maddesi değiştirilmiş, 3. maddesi güncellenmiş ve yeni bir geçici madde eklenmiştir.

“0, 1, 2 ve 3. basamaklardaki tüm araç grupları ile 4, 5, 6, 7 ve 8. basamaklardaki taksi, minibüs (sürücü dahil 10-17 koltuk), otobüs (sürücü dahil 18-30 koltuk) ve otobüs (sürücü dahil 31 ve üstü koltuk) türündeki araç grupları havuz kapsamındadır.”

“Madde 3: Prim ve Hasar Paylaşımı

(1) Havuz kapsamındaki poliçelerin primleri ve ödenen hasarlar, sigorta şirketleri arasında, ilgili ayda aldıkları paya göre her ay düzenli olarak paylaştırılacaktır. Bu pay, her ayın sonunda hesaplanacak ve ilgili ayın pay dağıtımında kullanılacaktır.

“Geçici Madde 1: 1/1/2025 Tarihine Kadar Olan Döneme Ait Prim ve Hasar Paylaşımı”

(1) 12/4/2017-31/12/2024 (dâhil) tarihleri arasında düzenlenmiş olan havuz kapsamındaki poliçelere ait primler ve ödenen hasarların sigorta şirketleri arasında paylaşımı, iki aşamalı olarak gerçekleştirilecektir. Primlerin ve ödenen hasarların %50’si eşit bir şekilde dağıtılacak, kalan %50 ise son 3 yıllık trafik sigortası primleri dikkate alınarak hesaplanacaktır. Bu pay her yıl başında belirlenecek ve yıl boyunca sabit kalacaktır.

Yönetmeliğin 2. maddesi, 5 Aralık 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Yönetmeliğin 3. ve 6. maddeleri ise 1 Ocak 2025’te uygulanmaya başlanacaktır. Diğer hükümler ise yayımı tarihi itibarıyla geçerli olacaktır.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir