ABD, HTŞ Lideri İçin Koyduğu 10 Milyon Dolarlık Ödülü Kaldırıyor
AFP’nin haberine göre Amerika Birleşik Devletleri, HTŞ lideri Ahmed eş-Şara’nın (Muhammed el Golani) başına koyduğu 10 milyon dolarlık ödülü kaldırmaya karar verdi.
Öte yandan ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın ardından Şam’a heyet gönderdi.
HTŞ ile ilk teması kuran ABD heyeti, gerçekleştirdikleri görüşmeleri “yapıcı” olarak nitelendirdi.
Türkiye’nin Suriye’deki Etkisi Tartışılıyor
Heyette bulunan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Barbara Leaf, “Türkiye’nin Suriye’deki büyük etkisi göz ardı edilemez” açıklamasında bulundu.
Leaf, “ABD, HTŞ tarafından iletilen olumlu mesajları memnuniyetle karşılıyor ve İran’ın Suriye’deki rolünü sorguluyor” şeklinde konuştu.
Barbara Leaf ayrıca, “Suriye’nin kuzeyinde en uygun çözümün, Kobani çevresinde ateşkes sağlanması ve SDG’nin ülke genelinde planlı bir rol alması olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Suriye’de Gelişmeler
27 Kasım’da Suriye’de rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed güçleri arasında çatışmalar artış gösterdi.
Rejim karşıtı silahlı gruplar, 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi önemli bölgelerde üstünlük sağladılar.
7 Aralık’ta Şam’a giren gruplara halkın da destek vermesiyle rejim, Şam ve çevresinde kontrolü büyük ölçüde kaybederek 8 Aralık’ta çöktü.
Baas Partisinin 61 yıllık iktidarı sona ererken, Esed liderliğindeki rejim, 8 Aralık’ta kendisi ve ailesi için sığınma talep ederek Rusya’ya kaçtı.
Ayrıca, Suriye Milli Ordusu, Aralık ayında başlattıkları Özgürlük Şafağı Operasyonu kapsamında Tel Rıfat ilçe merkezini PKK/YPG’den kurtardı.
Münbiç’in de operasyonla geri alınmasıyla, Fırat Nehri’nin batısındaki PKK/YPG kontrolündeki bölge temizlendi.
Rejimin devrilmesinin ardından Suriye’de geçici bir yönetim kuruldu ve Muhammed el-Beşir, Mart 2025’e kadar geçici başbakan olarak atandı.
Ayrıca, Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği, 14 Aralık’ta tekrar faaliyete geçti ve Batı ülkeleri rejimin devrilmesinin ardından Suriye’ye heyetler göndermeye başladı.