Alışveriş kuralları sil baştan! İade süresi değişiyor

Doğrudan Satış Sistemine Yeni Düzenleme Getiriliyor: Cayma Süresi 30 Gün Olacak

Ürün veya hizmetlerin, sabit mağaza ya da perakende noktası kullanılmadan, doğrudan tüketiciye kişisel iletişim yoluyla satılmasına olanak sağlayan doğrudan satış sistemine yönelik yeni düzenleme hazırlanırken doğrudan satış şeklinin düzenli şekilde artması ve olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, tüketicinin almış olduğu ürünlerin iadesinin en önemli haklarından biri olduğunu söyledi.

CAYMA SÜRESİ 14 GÜNDEN 30 GÜNE ÇIKARILIYOR

Güllü, “Sabit bir mağaza ya da perakende noktası olmadan, birebir iletişimle ürün ve hizmet satışına dayanan doğrudan satış sisteminde tüketicinin özellikle aldatılmak suretiyle yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için cayma süresi 14 günden 30 güne çıkarılıyor” dedi.

Bu düzenlemenin hem tüketiciyi hem de sistemde prim karşılığı sahada doğrudan satış yapan kişileri koruduğunu belirten Güllü, sektörün adının korunmasına ve güvenilirliğinin sağlanmasına katkı sağlayacağını dile getirdi.

Güllü, yeni düzenlemeyle tüketicilere 30 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden alışverişten vazgeçme hakkının tanınacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Cayma hakkının süresinin artırılması, tüketicinin cayma hakkını daha etkili korumasına neden olacaktır. Satıcı, cayma hakkını kullanan tüketiciye ürün kendisine ulaştıktan sonra 30 gün içinde yapılan tüm ödemeleri masraf yansıtmaksızın ve tek seferde iade etmek zorunda kalacak.”

“Satıcı, sisteme hiçbir cezai yükümlülük altına girmeden giriş sağlayabilecek ve 30 gün içinde de herhangi bir yükümlülük yüklenmeden ayrılabilecek. Bu süre içinde satıcının elindeki kullanılmamış mallar, şirket tarafından geri alınmak zorunda” dedi.

SATIŞ YETKİ BELGESİ ZORUNLU OLACAK

Düzenlemeye göre doğrudan satış şirketinin faaliyet gösterebilmesi için “satış yetki belgesi” almasının zorunlu olacağını hatırlatan Güllü, “Bu sistemle satış yapacak firmalardan yetki belgesi zorunluluğu getirilmesi, tüketiciyi mağdur eden firmaların ortadan kalkmasına ve dolayısıyla tüketici mağduriyetlerinin azalmasına neden olacaktır” diye konuştu.

Güllü, düzenlemenin doğrudan satış şirketlerine tüketiciyi bilgilendirme yükümlülüğü de getirdiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şirketler, posta, SMS, e-posta ya da internet gibi fiziksel temas içermeyen yollarla cayma hakkı dahil olmak üzere ürün ve hizmetlere dair tüm bilgileri tüketiciye açık ve anlaşılır biçimde iletmek zorunda olacak. Bu da tüketicinin evrensel haklarından bilgilendirme hakkının doğrudan satış sistemine bir yansıması olarak görülmektedir” dedi.

‘TÜKETİCİLERİN KORUNMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM’

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de “Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik Taslağı, ekonomi ve teknolojideki son gelişmelere paralel olarak genişleyen alternatif satış sistemlerine karşı tüketiciyi koruma amaçlı olarak hazırlandı” dedi.

Bakanlık tarafından piyasanın gereksinimleri gözetilerek hazırlanan taslakla doğrudan satış yöntemiyle mal ve hizmet satın alan tüketicilerin korunmasında önemli adım atıldığına işaret eden Deniz, “Taslakta yer alan ‘tüketicinin 30 gün içinde gerekçe göstermeksizin ve herhangi bir ceza ödemeksizin satıştan cayması’na ilişkin düzenleme, mevcut tüketici yasasıyla uyumlu ve tüketicinin bu konudaki hakkının altını bir kez daha çizen bir düzenleme. Bu hakkın kullanımına ilişkin taslakta kimi istisnalar tanımlanmış olmakla birlikte bu düzenlemenin yaşama geçmesini önemli buluyoruz” diye konuştu.

Deniz, doğrudan satış sisteminde mal ve hizmet satanların da yetki belgesi alma zorunluluğunun tüketicilerin şimdiye kadar karşılaştıkları mağduriyetlerin giderilmesinde önemli bir gelişme olacağını sözlerine ekledi.

Related Posts

Bakan Şimşek işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

Bakan Uraloğlu imzaladı: Afrika’ya tarihi destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Moritanya, Somali, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Liberya, Gine ve Gana olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Bu mutabakat zaptıyla, Afrika limanları ile Türkiye limanları arasında doğrudan bağlantılar kuracağız. Afrika, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu’na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor’a entegre edilecek” dedi.

Ünlü ekonomistten çarpıcı faiz açıklaması! Merkez Bankası’nın faiz kararı ne olacak?

Ekonomist Turgay Bozoğlu, Sözcü TV’de katıldığı programda Merkez Bankası’nın faiz politikasına ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Bozoğlu, mevcut ekonomik göstergeler ve jeopolitik gelişmeler ışığında Merkez Bankası’nın 250 baz puanlık …

Nestle vegan piyasasında sukutuhayale uğradı

İsviçreli gıda devi Nestle, Çekya’nın Krupka kentindeki tesisinde 80 çalışanı işten çıkaracağını duyurdu. Bu karar, şirketin Garden Gourmet markası altında bitkisel et alternatifleri ürettiği tesisteki iş gücünün yaklaşık yüzde 20’sini etkiliyor …

Muhalif yazardan şaşırtan iddia: Enflasyon kesinlikle dü-şe-cek!

Kendi YouTube kanalında konuyla ilgili ilginç bir yorumda bulunan Deniz Zeyrek, “Enflasyon yüzde 100 düşecek” iddiasının gerekçesini şöyle açıkladı:“Evet kendisinin beklentilerini saygıyla karşılıyoruz ama bizim beklentilerimiz öyle değil. Bana …

Yeni ÖTV düzenlemesi otomobil fiyatlarını etkileyecek mi?

2022 yılında uygulamaya alınan yüzde 45, 50, 60, 70 ve 80’lik ÖTV matrah dilimleri, araç fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle işlevini yitirmişti. 2023 Temmuz ayından bu yana otomobillere fiilen sadece %80 ÖTV uygulanıyordu. Bu gelişmelerin ardından …