Doğa yürüyüşünde hazine buldular! Türkiye’den de izler taşıyor… ‘Büyük bir gizemi barındırıyor, kariyerimde böyle bir şeye ilk kez tanık oluyorum’

Ormanın Derinliklerinde Tarihi Hazine Keşfedildi

Yürüyüşçüler, bu yılın başlarında Podkrkonosí Dağları’nda eski görünümlü metal kutular keşfetti. Kutuların içindeki altın ve mücevherleri gören gezginler, hemen Doğu Bohemya Müzesi’ne başvurdu.

Müzenin arkeoloji bölümü tarafından yapılan ilk incelemelerde, kutularda yaklaşık 600 altın sikke, takılar ve antika eşyalar bulunduğu belirlendi.

Değerinden çok daha fazla olan bu eşyaların toplam değeri 340 bin dolardan fazla. Ancak asıl önemli olan, bu objelerin taşıdığı tarihi ve kültürel değerdir.

Kutuların İçinden Tarih Dolu Hazinesi Çıktı

Doğu Bohemya Müzesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Miroslav Novak, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kutular ilk getirildiğinde eski eşyalar olduğunu düşündük, ama açar açmaz gördüğüm manzara karşısında ağzım açık kaldı. Kariyerimde böyle bir keşfe ilk kez tanık oluyorum” dedi.

En dikkat çeken parçalardan biri, siyah kumaşlara sarılı şekilde muhafaza edilen 598 altın sikkeydi. Sikkeler oldukça düzenli bir şekilde 11 sütuna yerleştirilmişti. Bu titiz saklama biçimi, eşyaların bilinçli bir şekilde korunarak gelecekte geri alınmak amacıyla yer altına gömüldüğü izlenimini veriyor.

Tarih Dolu Hazinenin Sırları Çözülmeye Devam Ediyor

Madeni para uzmanı Vojtěch Brádle, paraların çoğunun 1808 ile 1915 yılları arasında basıldığını ve çoğunun Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminden kalma olduğunu belirtiyor. Brádle, bu sikkelerin Viyana Darphanesi’nde üretildikten sonra dönemin Balkan ülkelerine gönderildiğini açıklıyor.

Ayrıca Keşfedilen eserlerin sadece Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’ndan değil, aynı zamanda Fransa, Belçika, Türkiye, Romanya ve diğer ülkelerden izler taşıdığı belirtiliyor. Bu durum, hazinenin bölgesel değil, uluslararası bir geçmişe sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Şanslı yürüyüşçüler, keşifleri karşılığında Çek yasalarına göre bulunan malın yaklaşık yüzde 10’u oranında bir ödül alacaklar. Bu da 34 bin dolar civarında bir miktarı temsil ediyor. Geri kalan kısmı ise devletin malı sayılıp koruma altına alınıyor.

Keşif araştırmacılarının ve tarihçilerin dikkatini çekerken, bu tür keşiflerin sadece maddi kazançla değil, aynı zamanda insanlık tarihine katkı sağlamasıyla da önemli olduğu unutulmamalıdır.

New York Post’un ‘Hikers shocked to discover gold coins from 1800s — and they’re worth a fortune: ‘My jaw dropped’’ ve Popular Science’ın ‘Hikers discover nearly 600 gold coins dating back to 1808’ başlıklı haberlerinden derlenmiştir.

Related Posts

Dünya, üç vagon altının peşinde! Heyecanlandıran mektubu belediye başkanına gönderdiler

2. Dünya Savaşı’nda ortadan kaybolan ve bir dağın altındaki gizli tünellerde olduğu iddia edilen 3 vagon Nazi altınının Polonya’nın Wałbrzych kentinde olduğu belirtildi.  Wałbrzych kentinin yetkilileri aldıkları bir mektup ile olayın doğrulandığını ve araştırmalara başladıklarını belirtti.

Bakan Fidan, Ukraynalı mevkidaşı Sybiha ile görüştü: Görüşmede Ukrayna-Rusya arasındaki ateşkes konuşuldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile Antalya’da yaptığı görüşmede, Ukrayna ve Rusya arasında ateşkes sağlanmasına ve kalıcı barışın tesisine yönelik çabalar değerlendirildi. Bakan Fidan, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin, Ukrayna’da barışa ulaşılması için arabuluculuk ve müzakerelere ev sahipliği yapmak dahil her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu vurguladı.

Öcalan’a ‘umut hakkı’ olacak mı? Adalet Bakanı yanıtladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, terör örgütü PKK’nın fesih kararı almasının ardından terörist başı Abdullah Öcalan’a ‘umut hakkı’ uygulanıp uygulanmayacağına dair soruya yanıt verdi. Tunç, “Böyle bir durum söz konusu değil, böyle bir görüşme de yok” dedi.

İmamoğlu hakkında ‘kamu görevlisine hakaret’ suçundan soruşturma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yolsuzluktan tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun ifadesinde yargı görevlilerine hakaret içerikli beyanlar olduğunu tespit etti. İmamoğlu hakkında “kamu görevlisine hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.

Depremde 35 kişiye mezar olmuştu: Tutuklu tasarımcıdan “Bu dosyada kurban seçildim” savunması

Kahramanmaraş’ta depremde yıkılarak 35 kişinin hayatını kaybettiği ve zemin katındaki pastanede kolon kesildiği tespit edilen Ezgi Apartmanı davasında yargılanan iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı “Ben bu dosyada kurban seçilmiş biriyim” dedi.

TBMM’de ‘başkanvekilliği’ tartışması… Meclis Başkanı Kurtulmuş, Gülizar Biçer Karaca’nın yerine Celal Adan’ı TBMM Başkanvekili olarak görevlendirdi!

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bu hafta Genel Kurul’u yönetmesi için Gülizar Biçer Karaca’nın yerine Celal Adan’ı TBMM Başkanvekili olarak görevlendirdi. TBMM’de 16 Nisan’da, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğuna ilişkin hak ihlali kararını okutan CHP Denizli Milletvekili TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’ya tepki gösteren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “yetkilerini kullanacağını” açıklamıştı.