Zirai dondan etkilenen ağaçlarda budama ve sulama işlemlerine dikkat edilmeli

Soğuk Hava Dalgası Meyveleri Vurdu: 34 İlde 16 Meyve Türü Hasar Gördü

10-12 Nisan tarihlerinde hava sıcaklıklarının aniden düşmesi sonucu oluşan zirai don, 34 ildeki 16 meyve türünü olumsuz etkiledi. AA’nın derlediği bilgilere göre, hububat ürünleri ise bu durumdan fazla etkilenmedi.

Zarar gören meyve türleri arasında kayısı, üzüm, kiraz, armut, elma, ayva, limon, badem, fındık, ceviz, nektarin, şeftali, portakal, mandarin, erik ve Antep fıstığı bulunuyor.

Olayın ardından Bakanlık yetkilileri, sahada hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmaları yürüttü. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda, il ve ilçe tarım müdürlükleri üreticilere tavsiyelerde bulundu.

Budama Kesim İşlemine Dikkat!

Üreticilerden, ağaçlar üzerinde herhangi bir budama kesim işlemi yapmamaları isteniyor. Budama işlemi için dondan zarar gören bölgelerin tam olarak belirlenmesi beklenmeli.

Ağaçlar üzerindeki küçük yaprak veya sürgün gelişimi olan bahçelerde, monilya ve çil hastalığına karşı uygun bir fungusitle ilaçlama yapılması tavsiye ediliyor.

Meyve bahçelerinde kök çürüklüğü ve zamklanma oluşmasını engellemek için sürüm yapmak isteyen çiftçilerin kültivatörle yüzeysel sürüm yapmaları öneriliyor.

Zirai dondan etkilenen bölgelerde çiftçilere yönelik eğitim programları devam ediyor. Toprak yapısının iyileştirilmesi ve azotlu gübrenin kontrolsüz kullanılmasının önlenmesi gerekiyor.

Ayrıca, zarar gören ağaçların su ihtiyacının karşılanması da büyük bir önem taşıyor. Don olayının ardından ülkede stratejik ürünlerde gıda arz güvenliği açısından bir sorun yaşanmadığı belirlendi. Çiftçilere, tarım sigortası yaptırarak bu tür afetlerden daha az etkilenmeleri konusunda uyarılarda bulunuldu.

Related Posts

Kamu kurum ve kuruluşların düzenlemesinde değişiklik

Kamu kurum ve kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin hazine garantisi olmaksızın, hibe hariç dış imkan sağlamasına ilişkin usul ve esaslarda düzenlemeye gidildi.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.