Bitcoin Mucidinin E-Postaları Ortaya Çıktı! Craig Wright Haklı mı?

Adam Back, Craig Wright davasında daha önce görülmemiş Satoshi Nakamoto e-postalarını dosyaladı. Mesajlar Craig Wright’ın Bitcoin mucidi Satoshi Nakamoto olduğu iddiasını çürütmeye yardımcı olabilir.

Bitcoin mucidinin e-postaları dosyaya girdi!

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, Bitcoin mucidinin kimliği hala bir bir sır. Adam Back, Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto ile yaptığı ilk yazışmaları, 22 Şubat’taki Crypto Open Patent Alliance (COPA) vs. Craig Wright davasındaki ifadesinin bir parçası olarak İngiltere’deki bir mahkemeye sundu. Back, Bitcoin’in yaratıcısı olduğunu iddia eden ve Bitcoin whitepaper’ı ve ilgili materyaller üzerinde telif hakkı iddiasında bulunmak isteyen Wright’a karşı ifade veriyor.

COPA, Wright’ın iddiasının “Bitcoin’in gelişimini durdurduğunu ve geliştiricileri ürküttüğünü ve susturduğunu” belirtti. Gruba göre bu durum, sonucu kamu yararı ve Bitcoin geliştiricilerinin güvenliği meselesi haline getiriyor.

E-posta içeriklerinde Bitcoin ile ilgili neler var?

Bir e-postada Nakamoto, Back’in Bitcoin öncüsü Hashcash’i kabul ederek şöyle yazdı:

Hashcash whitepaper’ınıza atıfta bulunan bir whitepaper yayınlamaya hazırlanıyorum ve tanımlamayı doğru yaptığımdan emin olmak istedim.

Nakamoto, 1998 yılına kadar David Chaum’un DigiCash şirketinin sunduğu bir teknoloji olan e-Cash’in bir versiyonu olarak sonunda Bitcoin’e dönüşecek olan şeye atıf yapıyor. Bir başka e-postada Back, Nakamoto’ya Wei Dai’nin B-Money adlı bir önerisini okumasını öneriyor. Nakamoto Back’e B-Money web sayfasını okumadığını söylüyor. Ancak makalesinde yazara atıf yapacağını belirtiyor. Bu arada, B-Money’e son Bitcoin teknik incelemesinde atıf yapmıştı.

E-postalar, Craig Wright’ın iddialarını destekliyor mu?

Bu gelişme dikkat çekici. Çünkü Wright daha önce Bitcoin’i yaratırken B-Money’den esinlendiğini iddia etmişti. Ancak e-posta, Nakamoto’nun Bitcoin’i piyasaya sürmesinden birkaç hafta öncesine kadar bundan habersiz olduğunu gösteriyor. Yazılı tanık ifadesinde Back, kendisi ile Nakamoto arasındaki tartışmanın asgari düzeyde olduğunu söyledi. Ayrıca, yıllar sonrasına kadar Bitcoin ile bir katılımcı olarak ilgilenmediğini belirtti.

Adam Back, “Ayrıntılı bir konuşma değildi. Ayrıca, çok fazla ayrıntıya girmedik.” dedi. Ayrıca e-postaları daha önce hiç yayınlamadığını da kayedtti.

Adam Back’in ifadesi

İfadesi sırasında Back, ikinci tanık ifadesine dayanarak COPA’nın Wright aleyhindeki davasını destekleyebilecek çelişkilerin altını çizdi. Adam Back, e-postalarına dayanarak B-Money’nin Nakamoto’yu etkilediğine inanmadığını belirtti. Ayrıca Wright’ın dijital para yaratma girişimlerini küçümsediği iddiasına da karşı çıktı. Ek olarak Back, Wright’ın Bitcoin’in Hashcash dışında bir algoritmaya dayandığı iddiasını reddetti. Ayrıca, kendi Hashcash v.0’ının alternatif algoritmadan daha eski olduğunu belirtti.

COPA’nın Wright’a karşı açtığı dava 5 Şubat’ta başladı. Dava, o tarihten bu yana çeşitli aşamalardan geçti. Wright, duruşunu korudu. Dahası, COPA’nın sahtecilik ve intihal iddialarını reddetti. Bu arada, Nakamoto ile etkileşimde bulunan çeşitli COPA üyeleri ve Bitcoin’in ilk katılımcıları, Wright’ın Bitcoin’i yarattığı iddiasını çürüten ifadeler verdiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir