Kahvaltıların olmazsa olmazı zeytin neredeyse herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Ancak bazı zeytinlerin tadı ekstra tuzlu olabiliyor. Aşırı tuz ise pek çok hastalık riskini beraberinde getirebilir.
Aldığınız zeytinlerin çok tuzlu olduğunu düşünüyorsanız bunu önlemenin pratik yolları mevcut. Bu nedenle aşırı tuzlu gelen zeytinleri atmanıza hiç gerek yok. Bu yöntemler sayesinde zeytinin tuzunu azaltabilirsiniz.
SİRKELİ SU
Zeytinleri sirkeli suda bekleterek aşırı tuzlu zeytinlerin tuzunu azaltabilirsiniz. Çok tuzlu zeytin, sağlık açısından da sizi kötü etkileyebilir. Bunun için yapmanız gereken şey zeytinleri bir kabın içine döküp üzerini geçecek kadar su eklemek. Yarım bardak elma sirkesi ekleyerek 1-2 hafta boyunca bekletin.
Tuzunu azaltmak için beklettiğiniz zeytinlerin suyunu aralıklı olarak değiştirmeniz gerekiyor. Bu sayede zeytinleri aşırı tuzdan arındırmış olursunuz.
ZEYTİNLERE ÇİZİK ATIN
Tuzlu zeytinlerin tadını tam olarak ayarlayabilmek için suda bekletmeden önce üzerlerine çizik atabilirsiniz. Bu sayede suya giren tuzlu zeytin daha çabuk ve hızlı çözülecektir. Böylece tükettiğiniz zeytinlerin tuz dengesini kolayca ayarlamış olacaksınız.
SICAK SU YÖNTEMİ
Bu yöntemi kullanarak zeytinlerin tuzunu daha hızlı bir şekilde giderebilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken şey, kaynar su kullanmamak. Bu yöntemde tuzlu zeytinleri 3-4 dakika süreyle sıcak suda bekletin.
Zeytinin içinde bulunan ve tüketirken vücudu zarara uğratan tuz, sıcak su sayesinde çıkar. Ardından zeytinleri soğuk suyla durulayarak tuzundan iyice arındırabilirsiniz.
KARBONAT VE LİMON
Zeytinleri suya koyduğunuzda aşırı tuz hafifleyebilir. Ancak suda bekletirken tuzundan tamamen arındırmak isterseniz karbonat ve limon etkili bir çözüm olacaktır.
Tuzun etkisini azaltan karbonat veya limonu zeytinli suya ekleyebilirsiniz. Bunun için bir litre suya 1 tatlı kaşığı karbonat ve yarım limon suyu yeterli olacaktır. Bu sayede zeytinlerin tadını, tuzunu, lezzetini evinizde ayarlayabilirsiniz.